wie zijn wij?

Ingeborg Odekerken

is al ruim 25 jaar logopedist, stemcoach en trainer met een eigen praktijk. Zij heeft ruim 10 jaar ervaring als docent stem en theater. Zij geeft stem – en spraak- en presentatietrainingen aan beroepssprekers, zangers en acteurs. 
Zij heeft veel presentatie-ervaring en staat geregeld op de planken. Ook heeft ze zich gespecialiseerd in lichaamstaal.

John van der Sanden

heeft ruime ervaring als docent Nederlands in het voortgezet onderwijs. Daarnaast is hij al ruim 25 jaar theatermaker. Hij speelt, zingt en regisseert toneel, musicals en cabaretvoorstellingen. Hij werkt met verschillende doelgroepen: van kinderen tot senioren, professionals en amateurs. 

wat doen wij?

Als docent ben je een beroepsspreker van wie voortdurend goede communicatie- en presentatievaardigheden verwacht worden. Geen eenvoudige zaak zoals blijkt uit de vele stemklachten en burn-outs bij onderwijsmensen. Er worden hoge eisen gesteld aan authenticiteit, expressiviteit en stemgebruik bij kennisoverdracht en begeleiding. Op basis van onze eigen ervaring in het onderwijs zetten wij in op het inspireren van jezelf en van de student. We verzorgen ook trainingen voor beginnende docenten en mentoren! 

 1. wil jij met meer zelfvertrouwen spreken?
 2. wil jij de inhoud van jouw verhaal laten doordringen?
 3. wil jij boeiender en inspirerender vertellen?
 4. wil jij na een paar uur praten niet uitgeput zijn?
 5. wil jij dat je stemklachten afnemen?
 6. wil je beter verstaanbaar zijn?
 7. wil jij je lichaamstaal beter leren gebruiken?

We werken met kleine groepen, maar ook individueel. Ga samen met ons aan de slag en verbeter je presentatie, je communicatie, je spraak – en stemgebruik en lichaamstaal.

waarom werkt het?

” In deze training werk je bewust aan je aandachtspunten. Je eigen werksituatie is het vertrekpunt. Wat kan ík verbeteren? Video-opnames maken het allemaal nog duidelijker. Zo bouw je verder op de kwaliteiten die je al in huis hebt. “

“Behoud van je authenticiteit staat voorop. Je leert geen kunstje! Resultaat: je presenteert met veel meer plezier en overtuiging, boeiend en geloofwaardig. Op de manier die bij jou past.”

referenties

We mochten al iets betekenen voor:

AMC, Interpolis, Nedinsco, Coram, VROM, Arbo-dienst, Fontys Hogescholen, Holla Poelman Van Leeuwen Advocaten, Leden 2e kamer der Staten Generaal, Meeùs, Océ, Catharina Ziekenhuis, S.M.O. Helmond, NOK, Christiaan Huygens College, Stichting Onderwijs Midden-Limburg, Dobotex.

Reacties van onze cursisten:

 • complimenten! Deze training was zeer zinvol en prettig!
 • knap hoe jullie bij iedereen de aandachtspunten eruit kunnen halen. 
 • prima training. Deze zouden meer collega’s moeten doen!
 • jullie creëren een veilige omgeving waarin het mogelijk wordt om te leren.
 • fijn dat we meteen aan de slag kunnen. Voor iedereen in het onderwijs goed!
 • de combinatie van logopedie, stemgebruik en theaterervaring is erg goed. 
 • het wordt direct opgenomen. Het werkt zo’n praktische ‘doe – cursus’!

onze aanpak

Belangrijke aandachtspunten:

 1. Lichaamstaal: non-verbale uitstraling, expressie, houding, ontspanning, contact maken, oogcontact, gebaren, goede luisterhouding.
 2. Stemgebruik: expressie, dynamiek, stem richten, klankvolheid van de stem, ademtechniek.
 3. Spreektechniek: articulatie, intonatie, spreektempo, volumewisselingen, rust, pauzes, relatie houding en spreektechniek.
 4. De helderheid van de boodschap: de opbouw/inhoud van de presentatie t.a.v. opening, kern en afronding.

De training ‘Presenteren & Stem’ wordt verzorgd door deskundige trainers en is geschikt voor beroepssprekers die actief zijn in zorg, onderwijs, politiek en bedrijfsleven.  De cursus omvat 20 uren, verdeeld over 2,5 dag. Deze dagen zijn verspreid in een periode van ca. 6 weken, waarin de cursist het geleerde in de praktijk brengt.